DEV

Biciklizam Žminj-Feštini

Biciklom kroz kraljevinu špilja, starih crkvi i prekrasne prirode
Žminj, 52341, Žminj
1 / 8
ObilazakCrkvaKapela

Opis

Pedaliranjem je najlakše, ali i najljepše razgledati male gradiće. Isto vrijedi i za istarski gradić Žminj. Nastavi čitati i saznaj što ćeš sve otkriti u novoj avanturi. 😄

Start

Start staze kreće iz Žminja, pored Kule. Vožnju nastavljaš prema trgu ispred župne crkve svetog Mihovila, nakon čega skrećeš lijevo i spuštaš se nizbrdo po staroj kamenoj ulici „Štradi“, a zatim prolaziš kroz stari dio grada. S desne strane uočit ćeš „Kanoničku kuću“ izgrađenu u 16 st. s polukružnim prozorima i istarsko renesansnim ukrasima. Uskim ulicama starog djela grada nastavljaš vožnju te dolaziš na makadamski put. Proći ćeš pored livada i oranica i ne mali broj kapelica, koje se nalaze pored puta.

Feštinsko kraljevstvo

Najstarija i najveća je ona sv. Antuna Padovanskog iz 1734. godine koja je u narodu zvana „Pilj“. Zatim nastavljaš do sela Gradišće (stari Žminj), gdje se nalazi prethistorijska gradina na obližnjem brežuljku. Šumskim putem dolaziš do glavne ceste Cere-Svetvinčenat, prelaziš cestu i blagim usponom dolaziš do sela Feštini te prolaziš ispred špilje Feštinsko kraljevstvo koja obiluje prekrasnim sigastim oblicima.

Svakako preporučamo da uzmeš pauzu za odmor kod špilje Feštinsko kraljevstvo. Ova prirodna špilja pruža pogled u bogatstvo podzemlja i oduševljava ljepotom raznolikih sigastih oblika poput "čarobnjakovog šešira", "kule babilonske" i "šišmiševa krila". Za posjetitelje je uređena sigurnim stazama dugim stotinjak metara.

Balićsko polje

Put se nastavlja prema Ceranskoj šumi koja je jedna od lijepših šuma u Centralnoj Istri. Vožnju nastavljaš Balićskim poljem koji posjetitelje naročito mami u mjesecu travnju u doba cvjetanja jurjevića (cvijet iz porodice narcisa). Prolaziš pokraj puča te nastavljaš putevima Ceranske šume. Cijelim se putem kroz šumu susrećeš s velikim umjetnim rupama koje su nastale prilikom vađenja ruda (boksit).

Crkva sv. Foške

Izlaskom iz Ceranske šume dolaziš na čistinu gdje se proteže lijepi pogled na vrhove Učke. Zatim se spuštaš u selo Balići te nastavljaš makadamskim putem kroz Balićsko polje. Šumskim ćeš putem proći kroz sela Žagriće, Petercole i Damijaniće. Od tamo se uspinješ prema Crkvi Sv. Foške koja je sagrađena 1729. godine i podignuta u vrijeme Bizanta, u 6. st. i srušena od strane Avara početkom 7. st.. Obnovljena je oko 800. godine, a na njenom bočnom pročelju možeš vidjeti tranzene, tj. izbušene kamene ploče koje zatvaraju prozorske otvore. Korpus današnje crkve oblikovan je početkom 18. stoljeća, a sredinom 18. stoljeća izgrađen je zvonik priljubljen uz njezino prednje pročelje. S južne strane crkve postojao je trijem koji je nakon 2. Svj. rata srušen.

Kraj

Spuštajući se u selo Laginji, ulaziš u Žminjsku bošku te se spuštaš do lokve Klenovica, nekoć zvanoj “Jezero ljubavi”. Staza završava u centru Žminja u kojem se nakon 24 km uživanja u prirodi možeš okrijepiti u jednoj od lokalnih konoba, pizzerija, kafića ili jednostavno nastavi šetnju starogradskom jezgrom Žminja.

Prije nego kreneš u razgledavanje Žminja, saznaj nekoliko korisnih informacija o stazi 😉

Duljina staze: 24 km

Vrijeme: 1:45h

Uspon: 270 m

Podloga: Asfalt 4 kilometra, makadam 20 kilometara

Težina: 5/10

Ovdje možeš skinuti .gpx datoteku staze.

Bicikliraj i otkrij ljepotu ovog divnog istarskog gradića. 😍

ObilazakCrkvaKapelaŠpiljaBicikliranje