DEV

Čogrljevo jezero

Čarobno jezero u Gorskom kotaru s pet malih izvora
Čogrljevo jezero, 51325, Tići
1 / 6
JezeraŠetnicaŠpilja

Opis

Provedi vikend istražujući ljepote Gorskog kotara! Prošeći se uz Čogrljevo jezero, obiđi male izvore, slap Vede i špilju, a možeš i na bike turu od Vrbovskog do Čogrljevog jezera! 🚴‍♂️

Čogrljevo jezero nalazi se u mjestu Moravice, a smješten je uz „staru“ Lujzijanu na samo 8km od Vrbovskog! Njegov izvor sačinjen je od pet malih izvora koji se slijevaju u samo jezero, a do izvora možeš doći šetnicom koja se tamo nalazi.

Okružuje ga predivna crnogorična šuma 😍 koja mu u ljetnim mjesecima daje svježinu! Samo jezero nastalo je zahvaljujući obitelji Vučinić (Čogrlja) koji su 1919. godine „ukrotili“ izvor Studeno vrelo sagradivši branu. 💧

Znaš li da je slap Vede koji se tamo nalazi nekada bio korišten za pogon male pilane i mlina?

Osim slapa, ovdje se nalazi i mala špilja s zanimljivom legendom. Legenda kaže da je za vrijeme kolere jedna žena sanjala da se treba piti voda iz špilje i paliti smreke četine kako bi kolera prošla. Ljudi su to učinili i kolera je prošla.

Želiš uživati u čarima Gorskog kotara? Predlažemo ti bike turu 🚴‍♂️ od Vrbovskog do Čogrljevog jezera! Idealna ruta za svakog rekreativca!

Posjeti i kanjon Kamačnik

Kanjon koji se urezao u masivu Velike Kapele, okružit će te najljepšim prizorima prirode. Pored drvenih putića, mostića i klupica, moći ćeš šetati i uz rijeku 💧 čiji tok prati ritam tvojih koraka. Kamačnik je jednostavno savršenstvo bogate šume smreke, jele i bukve koju moraš doživjeti u svim godišnjim dobima. Više možeš pročitati ovdje.

Fotografije📸: Anita Zagorec ; @nitazagi

UPOZNAJ LIKU I GORSKI KOTAR

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Čogrljevo jezero, 51325, Tići
JezeraŠetnicaŠpilja