DEV

Dvorac Samobor

Dvorac gdje je Jackie Chan umalo izgubio glavu
Ul. Mirka Kleščića 7, 10430, Samobor
1 / 5
UtvrdaZnamenitostiStari grad

Opis

Tražiš idealan #getaway u netaknutom spoju povijesti i prirode?

Nedaleko od Zagrebu, na brdu Tepec, uživaj u mističnosti Starog grada Samobora. Mjesto će te ostaviti bez daha, ne samo zbog šetnje u predivnoj prirodi, već zbog povijesti i slike koja te čeka na brdu 🤩

Sigurno se pitaš koja je priča Starog grada i tko je uživao u ovoj apsolutnoj ljepoti mira? E pa povijest je skroz zanimljiva! Od 1268., pa sve do nedavno ovo je mjesto bilo u rukama brojnih različitih obitelji.

Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara koji ga je izgradio 1268., pa sve do Arpadovića, Frankopana, Erdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih plavokrvnih stvorova. 👑 Kako su se mijenjali vlasnici, tako se i mijenjao dvorac.

Od početnog romaničko-gotičkog burga s velikom kulom, vremenom je imao kasnogotičko-renesansne oblike da bi na krajem 17. i početkom 18. stoljeća postao barokizirani dvorac. Kako sve ne bi bilo bajkovito i idilično, kako to inače biva, skoro svi vlasnici bili su u sukobu sa stanovnicima Samobora. Normalno, od sukoba je došlo do rasprave..i to sudske.

Da je administracija vječiti problem, dokazuje i sudbina ovog dvorca, a knjigu u kojoj je evidentiran višestoljetni sudski proces možeš naći u Samoborskom muzeju. 📖

Priča ide dalje...na kraju je, 1902. godine, Stari grad završio je u vlasništvu Samobora za 5293 krune. Od tada se pokušava obnoviti, ali kao što vidiš- nisu baš bili uspješni! Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan mističan spomenik s posebnom energijom.

Zamisliš li kako je Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop na zidinama Samoborske utvrde ili kako su stari Frankopani uživali u plemićkom životu planirajući obranu hrvatskih gradova, totalno ćeš se oduševiti ovim ruševinama!

PS Ideš na vlastitu odgovornost, ipak se nije dugo ulagalo u sigurnost Starog grada.

Ul. Mirka Kleščića 7, 10430, Samobor
UtvrdaZnamenitostiStari gradJezeraŠetnicaVIdikovacŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Upoznaj povijest Starog grada Samobora
  • Vidi gdje je snimao Jackie Chan 🧐
  • Uživaj u neopisivom pogledu