DEV

Izletište Jankovac

Skrivene ljepote gorske doline Jankovac
Orahovica
1 / 10
DvoracSpomenik

Opis

Nemaš ideju za novi izlet? Prepusti sve nama jer smo našli savršeno rješenje za tebe!

Anamarija Magoč u grupi (Savjetnik za putovanja – Travel Advisor) na Facebooku podijelila je svoje iskustvo o predivnom izletištu Jankovac. Nama je dala odlične savjete, a mi smo odlučili s tobom podijeliti sve korisne informacije iz prve ruke! 😁

Malo o predivnoj gorskoj dolini!

Jankovac je smješten na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 metara. Bogat je hladnim izvorima i bistrim potočićima koji su okruženi stoljetnim bukvama slavonske šume. Zbog svoje romantike i svježine, privlačna je destinacija svakom ljubitelju prirode, planine i mira.💑 Zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.

Malo o povijesti!

Ime izletišta Jankovac kao i Jankovačkih jezera seže sve do sredine 19.stoljeća. Nazvan je po vlasniku grofu Josipu Jankoviću, velikom zaljubljeniku u prirodu koji je odlučio preurediti izletište Jankovac kako bi tamo proveo svoje zadnje godine. Sagradio je lovački dvorac, 🏰 uredio dva protočna jezera za uzgoj pastrva i vodoopskrbu vodopada. Tome svjedoči tridesetmetarski vodopad koji se ruši u kanjon Kovačica, što je za to podneblje uistinu nezamislivo. 🌊

Grof Janković je toliko volio svoje izletište da je odlučio da mu to bude i mjesto sahrane. Po njegovoj želji, sahranjen je u špilji iznad jezera s koje se pruža predivan pogled na dolinu i stoljetne šume bukve koje ga okružuju.🏞️ Na taj način je postao dio prirode koju je cijeli život volio i cijenio.

Bitna obilježja

Predivne šume su jedno od bitnijih obilježja Jankovca. Sa svih je strana opasan oazama prašumskog tipa, stablima jasena, javora i bukve, planinskim kosama te okomitom stijenom visokom čak 40 metara ispod koje protječe potok Kovačica.

U prirodnoj poluspilji nalazio se mramorni sarkofag grofa Josipa Jankovića.⚰️ Nešto iznad groba smještena je uska i mračna Maksimova spilja duga oko 20 metara, nazvana po nekadašnjem hajduku Maksimu Bojaniću. U centralnom dijelu parka-šume nalazi se glavni prostor okupljanja svih izletnika. Tu je sagrađen i planinarski dom osječkih planinara s velikom livadom ispred.🏕️ Pored samog doma, ljepotu ove doline upotpunjuju dva umjetna jezera koja su stepenasto smještena jedno iza drugog.

Anamarija Magoč ti preporučuje!

  • Na ulazu dobiješ detaljne upute od gostoljubivih zaposlenika.😍 Anamarija je dobila plan izletišta gdje je objašnjena svaka točka poučne staze sa zanimljivim informacijama.
  • Posebno je oduševljena čistoćom i urednošću samog parka, što ju je iznenadilo s obzirom na iskustva s nekih poznatijih destinacija gdje je urednost bila rijetki slučaj.
  • Izletište nudi brojne opcije, a s obzirom da je u njenom slučaju bilo lošije vrijeme zaposlenici su joj pomogli kako da maksimalno iskoristi svoje vrijeme u izletištu.
  • Ukoliko se netko odluči na planinarenje, Anamarija je susrela grupu od 10-ak planinara kojima je na više mjesta označena duljina i smjer odredišta.🧗
  • U neposrednoj blizini izletišta, nalazi se i adrenalinski park „Duboka“ koji je zatvoren tijekom zimskih mjeseci, no u proljeće ima mnoštvo sadržaja po pristupačnim cijenama.
  • Anamarija nije ostala gladna pa je s nama i podijelila iskustvo s restoranom koji se nalazi u prostorijama Planinarskog doma. Ponuda jela je u stilu same prirode – uglavnom su to jela od divljači, no mogu se naći i uobičajena jela. 🍲 Posebno je naglasila da su cijene pristupačne!
  • Napominje kako postoje dva prilaza izletištu. Jedan je od strane Požege, a drugi od strane Virovitice. 🛣️ Put od Požege je stari šumski put, koji je uredan ali je pun velikog kamenja što otežava vožnju. Poprilično je usko, i dva se auta mogu mimoići na širim zavojima kojih ima mnoštvo, ali je pogled predivan! Put od strane Virovitice je novoasfaltiran i prolazi se bez problema.

Cijena ulaznice: 10 kuna Duljina staze: 2.3 km

Fotografije (prva do sedma) : Luka Šporčić

  • Inst:@lukasporcic
  • Fb: @lukasporcicphoto

Fotografije (osma do deseta): PP Papuk

ISTRAŽI REGIJU

Kad si već tu, svakako pročitaj nešto o dvorcu Pejačević, a tu je i Park prirode Kopački rit

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Orahovica
DvoracSpomenik