DEV

Memorijalni Centar Nikola Tesla

Upoznaj Nikolu Teslu i njegove izume koji su promijenili svijet
Smiljan 87/1, 53211, Smiljan
1 / 6
MuzejiSpomenikPotoci

Opis

Malo ličko selo Smiljan dom je velikog izumitelja, fizičara i svjetske znanstvene superzvijezde Nikole Tesle! 😄 Na padinama brežuljka Bogdanić, uz potok Vaganac, nalazi se rodna kuća čovjeka koji je svojim izumima zauvijek promijenio svijet.

Memorijalni centar "Nikola Tesla" otvoren jer povodom 150. obljetnice njegovog rođenja. Uz okolnu ljepotu sela, vjerojatno će te inspirirati i izumi ovog velikog čovjeka, a možeš se i zabaviti ili naučiti nešto uz brojne doživljaje i aktivnosti. U Memorijalnom centru ćeš doživjeti autentičnost ambijenta, netaknutu ličku prirodu i mir, ali i upoznati Teslin životni put i njegova najveća dostignuća.

Teslin spomenik

Ispred Memorijalnog centra sigurno ćeš primijetiti Teslin spomenik. To je rad akademskog kipara Mile Blaževića, a postavljen je 2006. povodom otvorenja. Skulptura je izrađena od srebrnasto - bijelog duraluminija i simbolizira Teslinu ulogu u svijetu novih tehnologija.

Parohijska crkva Svetog Petra i Pavla

Možeš posjetiti i crkvu apostola Svetog Petra i Pavla u kojoj je Teslin otac Milutin vršio parohijsku službu u periodu od 1852. do 1863. godine. Sagrađena je 1765. godine, a od tada je obnavljana nekoliko puta. Posljednja velika obnova bila je 1986. povodom 130. obljetnice rođenja Nikole Tesle. Crkva je rekonstukcija manje jednobrodne građevine, pravokutnog tlocrta sa zvonikom na preslicu koja odražava originalni objekt iz vremena gradnje.

Rodna kuća

Jedna od glavnih atrakcija sigurno je rodna kuća genijalca iz Smiljana. Na ulazu ćeš vidjeti kameno obilježje koje prikazuje mjesta u kojima je Tesla boravio za vrijeme svog života. U kući se nalazi stalni multimedijalni postav kojeg su ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu uz koordinaciju Ministarstva kulture RH. Oduševit će te prizemlje kuće gdje je slikom, riječju i zvukom prikazan životni put i genijalnost velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život utkani su u lentu vremena. U potkrovlju kuće ćeš vidjeti i razne replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.

Teslina turbina - potok Vaganc

Na potoku Vagancu je Tesla smišljao svoje prve izume. Upravo se tamo nalazi turbina bez lopatica koja se sastoji od niza paralelnih diskova Tu je radio i prve mlinice, vodenice te dobivao prve spoznaje o nedokučivoj snazi uma i tajnama prirode. Još od djetinjstva Tesla je nalazio nadahnuće za svoje izume u prirodi i svi su oni u skladu s njom te nikada nisu imali štetan utjecaj na okoliš.

Teslina ispitna stanica

Vidjet ćeš i ispitnu stanicu koja predstavlja repliku njegovog laboratorija iz Colorado Springsa. Tamo je boravio od 1899. do 1900. godine i provodio je brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama i bežičnim prijenosom energije. Proučavao je munje, a istraživao je i prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka je uspio prenijeti signale do New Yorka te je upalio 200 sijalica udaljenih 40 kilometara. Zaista bi bila šteta to ne pogledati! 😉

Sudjeluj i u demonstraciji bežičnog prijenosa električne energije Tesline zavojnice koja je dostupna svim posjetiteljima. Demonstraciju rada Tesline zavojnice možeš pogledati u navedenim terminima: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 19:00 sati.

Multimedijalni centar

U centru se nalazi i konferencijska dvorana gdje se održavaju sastanaci, kongresi i radionice. U dvorani obvezno pogledaj dokumentarac o Teslinom životu koji se prikazuje svaki put nakon demonstracije u ispitnoj stanici. Tu je i suvenirnica gdje možeš kupiti i sa sobom ponijeti sitnicu koja će te podsjećati na velikog izumitelja i njegov rodni Smiljan. U mnoštvu raznolikih suvenira posebno mjesto zauzima Teslina autobiografija „Moji pronalasci”. 📔

Dječje igralište

Najmanji ni ovog puta nisu zapostavljeni. Ispred centra se nalazi dječje igralište koje djeci omogućava razvijanje i učenje, a ujedno se dobro zabavljaju i druže. Sprave za manju djecu bogate su didaktičkim elementima i simbolima dok su sprave za odrasle fizički vrlo izazovne. Ne brini za sigurnost jer su sve sprave dizajnirane prema strogim pravilima sigurnosti.

Zona za odmor i piknik

Pored Tesline rodne kuće nalaze se drvene klupe i stolovi gdje se možeš odmoriti i uživati u pogledu na selo Smiljan – mjesto Teslinog ranog djetinjstva.

Stručna vođenja za grupe

Možeš iskoristiti i mogućnost stručnog vođenja koje se odvija na hrvatskom ili stranom jeziku i predviđeno je za grupe koje imaju 15 ili više osoba. Najava za grupne posjete je obvezna, a rezervacija termina obavlja se isključivo pisanim narudžbama.

Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku za skupinu (do 50 osoba) – 100,00 kn. Stručno vodstvo na stranom jeziku za skupinu (do 50 osoba) – 150,00 kn.

Cijena ulaznica

Odrasli – 50,00 kn (pojedinačno) Skupine veće od 15 osoba – 30,00 kn (odrasli), 20,00 kn (studenti, učenici, umirovljenici) Djeca iznad 7 g., učenici, studenti i umirovljenici – 20,00 kn (pojedinačno) Obiteljska ulaznica – 80,00 kn

Radno vrijeme

Utorak – subota: 08:00 – 20:00 Ulaz za posjetitelje: 08:00-19:00

Sigurno želiš saznati zašto se toliko ponosimo ovim genijem, a Multimedijalni centar će ti sigurno dati sve odgovore. Smiljan te čeka! 🤗

Smiljan 87/1, 53211, Smiljan
09:00 - 19:00
MuzejiSpomenikPotociŠetnica

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Saznaj nešto više o rodnom gradu i životu Nikole Tesle
  • Pogledaj replike Teslinih izuma zbog kojih je postao poznat
  • Kupi Teslinu autobiografiju "Moji pronalasci" 📙