DEV

Muzej Belišće

Otkrij dugu povijest mladog grada
Prilaz dr. Vilka Ivekovića 3, 31551, Belišće
1 / 10
MuzejiŠetanje

Opis

Muzej o gradu koji ima toliko malo godina, a toliko puno toga za ispričati odmah će te oduševiti!

Kako? Muzej se nalazi u centru Belišća i na dvije lokacije. Jedna kuća ispričat će ti povijest i razvoj industrije, dok će ti druga ispričati društvo i život Belišćana. Između ovih dviju tradicionalnih kućica trebat će ti par minuta lagane i ugodne šetnje. Pa krenimo, naravno s pitanjem...

Znaš li koliko godina ima grad Belišće?

Reći ćemo ti samo godinu kada je osnovano i kada je naseljeno pa ti računaj! 🤔 Bila je to 1884. godina kada je došla mađarska obitelj židovskog podrijekla i odlučila na zelenim poljanama pored Drave napraviti industrijsko čudo. Nekih 100-200 metara od rijeke, zbog blizine tadašnjeg brodskog transporta, izgradila se pilana. Obitelj Gutmann dobro je "namirisala" uspješnu greenfield investiciju preradbe hrastovih šuma i odlučila proširiti svoje industrijsko carstvo. Kako je pilana dobro poslovala, netko je trebao raditi u njoj pa su se počele graditi prve radničke zgrade. Gradnja zgrada za potrebe industrije, logično, vodi do gradnje ciglane. Vremenom se doseljavalo sve više ljudi pa je u jednom razdoblju bilo više radnika nego li stanovnika Belišća. Gutmanni su izgradili Slavonsko-požešku želježnicu i držali bačvariju, tvornicu tanina, trgovinu, pekarnice i sve što se moglo zamisliti u ovome gradu. U muzeju Belišće možeš pročitati zanimljivosti iz njihovog života, vidjeti predmete koje su koristili i čuti povijesne priče o osnutku grada, a na našem Instagram profilu možeš vidjeti video-isječak iz Muzeja kojeg smo i sami posjetili.

Kako su se gradile tvornice, tako se razvijala industrija pa i kultura i sportski duh Belišćana. Poznati skladatelj bogatog opusa čije se jazz note i danas sviraju rođen je upravo u Belišću. Sigmund Romberg, iz ljubavi prema svome gradu, skladao je belišćanski marš., a i ljubavi prema glazbi više od 900 kompozicija. 🤩 Osim Romberga, u Belišću je rođen i poznati redatelj, glumac, scenograf i organizator svih najvećih smotri kulturnog amaterizma Dragutin Gibičar. O poznatim kulturnjacima ovog grada, kao i o nagrađivanim sportašima i njihovim klubovima, kao što je trofejni Matija Ljubek i njegov kajak klub, možeš naučiti u drugoj kući Muzeja. 😉 U ovoj ćeš skromnoj kućici saznati i o velikanima hrvatske akademske scene kao što su hrvatski slavist Josip Hamm i znanstvenik Vladimir Beck-Matković.

U muzej grada svjetski poznate industrije, sporta i kulture poslušaj sve detalje povijesti Belišća od Milana Salajića, jednog od najvećih znalaca razvoja ovog grada. Možeš doći s prijateljima ili djecom svaki radni dan u tjednu (pon-pet), a ako želiš povesti ekipu ili kolege s posla najavi se pozivom na +385992051425 ili +385994862536.

Kad si na istoku Hrvatske, upoznaj i istraži Belišće, grad koji je muzej na otvorenom i koji ti nudi svoju priču spremljenu u dvije autohtone kućice 😍

Prilaz dr. Vilka Ivekovića 3, 31551, Belišće
Ponedjeljak: 16:00 – 20:00 sati Utorak – Petak: 12:00 – 16:00 sati Subota: potrebna najava
MuzejiŠetanje