DEV

Muzej Cetinske krajine u Sinju

Muzej Cetinske krajine koji seže daleko u ljudsku povijest
Andrije Kačića Miošića 5,, 21230, Sinj
1 / 6
Muzeji

Opis

Jedna od stanica koju ne smiješ propustiti kada dođeš u Sinj je Muzej Cetinske krajine. Zašto? Saznaj u nastavku. 😉

Utemeljen je 1956. godine i središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno–povijesne baštine Cetinske krajine. Muzej obuhvaća arheološku, numizmatičku, kulturno – povijesnu, etnografsku i prirodoslovnu zbirku te zbirke oružja, fotografija i fotografskoga pribora, dokumenata, razglednica, plakata te umjetničku zbirku u kojoj su najzastupljeniji umjetnici iz Cetinske krajine.

Što vidjeti?

U lapidariju na otvorenom i u prizemlju muzeja izloženi su kameni spomenici različitih razdoblja. Osobito su značajni antički spomenici bogate arhitektonske dekoracije, žrtvenici posvećeni rimskim božanstvima te nadgrobne stele iz Ruduše koje poječu iz 1. stoljeća, a dragocjene su zbog ilirskih imena i posebnih ornamentalnih motiva. Među figuralnim skulpturama ističu se kipovi rimskih božica Rome i Fortune iz Čitluka (ant. Aequum).

Arheološki izlošci predstavljeni su kronološkim slijedom od prapovijesti preko antike do srednjega vijeka i popraćeni su preglednim tekstovima, legendama, kartama, crtežima i fotografijama.

Prapovijest

Prapovijest je zastupljena kamenim, keramičkim i koštanim nalazima koji su pronađeni u koritu rijeke Cetine. Paleolitik je predstavljen osobitim kamenim ručnim klinom iz korita Cetine na Hanu, a neolitik ulomcima keramičkih posuda i glačanim kamenim oružjem i orudem. Eneolitiku pripadaju bakrene klinaste i kamene čekić-sjekire, a zanimljivi su i ulomci keramičkih ukrašenih posuda iz vrtaca u Otišiću.

U grobnim gomilama iz sojeničkog naselja na Dugišu kraj Otoka pronađene su keramičke posude, trokutasti bodeži i jednorezni noževi koji pripadaju posebno izdvojenoj prapovijesnoj kulturnoj grupi – cetinskoj kulturi, vremenski određenoj razdobljem eneolitika i bronce (2250.pr.Kr. – 1600.pr.Kr.)

Kasnobrončano razdoblje

Kasnobrončano razdoblje predstavljeno je primjercima brončanog oružja, keramičkim posudama i nakitom. Grčko-ilirske kacige i knemide, koplja i noževi pripadaju željeznom dobu.

Antičko razdoblje

Antičko razdoblje zastupljeno je uljanicama s figurativnim prikazima, balzamarijima, amforama, glinenim crjepovima i keramičkim posudama. Kvalitetom obrade izdvajaju se dvije mramorne glave, carice Herenije Etruscile, žene rimskog cara Trajana Decija i glava rimske božice.

Ranosrednjovjekovno razdoblje

Ranosrednjovjekovno razdoblje prikazano je izborom grobnih priloga iz starohrvatskih grobova, keramičkim posudama, željeznim srpovima, noževima i kresivima.

Zreli srednji vijek

Zreli srednji vijek predstavljen je nalazima iz grobova, posebno nakitnim predmetima i oružjem. Sva muzejska građa je pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ulaznice

  • Odrasli: 30kn
  • Učenici, studenti i umirovljenici: 10kn
  • Obiteljska ulaznica: 50kn
  • Vodstvo - Muzej: 50kn
  • Vodstvo - Muzej + Kamičak: 100kn
  • Ulaznice ne plaćaju: predškolska djeca do 7. godine, hrvatski branitelji i osobe s invaliditetom

Sigurno želiš saznati detaljnije priče o ovom dijelu Lijepe naše. Zato kreni u Sinj i posjeti Muzej Cetinske krajine koji čuva povijest ovog kraja. 😄

Andrije Kačića Miošića 5,, 21230, Sinj
Pon - Pet: 08:00 - 16:00
Muzeji