DEV

Nacionalni park Krka

Kreiraj svoj idealni izlet u NP Krka uz naš mini vodič
Trg Ivana Pavla II. br. 5, 22000, Šibenik
1 / 12
CrkvaSamostaniNacionalni park

Opis

Idealno je vrijeme za izlete u prirodi. Upravo zato je prirodna ljepota Nacionalnog parka Krka idealna za tebe! Kupanje, šetanje, bicikliranje - što god poželiš! 🥳

Nacionalni park „Krka“ smješten je u Šibensko-kninskoj županiji i obuhvaća područje od 109 km2 porječja Krke i njezina toka osobitih prirodnih fenomena. Biljni i životinjski svijet Nacionalnog parka „Krka“ vrlo je bogat i raznolik s brojnim endemičnim, rijetkim i ugroženim svojtama. Na njegovom području vidjet ćeš i mnoge kulturnopovijesne spomenike poput arheoloških lokaliteta (Oziđana pećina, Burnum), srednjovjekovnih utvrda (Ključica, Nečven, Trošenj, Kamičak, Bogočin), etnografije (vodenice/mlinice), spomenika sakralne baštine (Visovac, manastir Krka) te spomenika industrijske arhitekture (HE Krka).

Kada posjetiti?

Nacionalni park „Krka“ možeš posjetiti tijekom cijele godine! Super stvar, zar ne? Do Parka možeš doći plovilima, motornim vozilima, biciklima ili pješice. Postoji pet ulaza u Park: Lozovac, Skradin, Roški slap/Laškovica, manastir Krka i Burnum/Puljane.

Skradinski buk

Skradinski buk najduži je, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera, a može ih se razgledati zahvaljujući mreži staza i mostova sa spletom vodenica. Etnografska zbirka svjedoči o gospodarskoj prošlosti Šibenika i cijelog kraja. Dobar dio vodenica je obnovljen pa služe prezentaciji starih zanata i života mlinara i ugostiteljstvu. Tu se možeš i okupati. 😍

Visovac

Za poludnevni ili cjelodnevni izlet imaš brojne mogućnosti posjećivanja uzvodno rijekom Krkom. Otok Visovac je dio najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske na kojem se od 1445. nalazi franjevački samostan u florističko-hortikulturalno krajobraznom spomeniku. Uz samostan se nalazi crkva Gospe Visovačke s vrijednom zbirkom knjiga i umjetnina.

Roški slap

Uzvodno Krkom vidjet ćeš i Roški slap - prostrano slapište kojeg čine glavni slap i mnoštvo rukavaca, kaskada (u narodu poznatih kao Ogrlice) i sedrenih otoka. Kao i na Skradinskom buku, uz Roški slap nalaze se vodenice koje predstavljaju specifično svjedočanstvo tradicijskog života i privređivanja do 1. pol. 20. st. s kontinuitetom baštinjenim iz starijih razdoblja.

Oziđana pećina U blizini se proteže poučno-pješačka staza Stinice (Visovac) – Roški slap – Oziđana pećina u dužini od 8,5 km. Ona je jedna od najljepših pješčanih staza u Hrvatskoj opremljena edukativnim panelima. Oziđana pećina će te oduševiti jer je to mjesto od izuzetne arheološke, prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Ljudska prisutnost u pećini bila je neprekidna od 5000 do 1500 godine pr. Kr., a danas je u pećini uređena arheološka zbirka in situ.

Što još? U parku su ti dostupni dodatni vidikovci, 22 poučno-pješačke staze i 14 biciklističkih ruta s kojih se pruža zadivljujući pogled na slapove i rijeku, izuzetnu vegetaciju, geomorfološke oblike stijena.

Nije bitno dolaziš li prvi put ili si opet odlučio posjetiti ovaj prirodni fenomen jer će te Nacionalni park Krka svaki put iznova oduševiti! 😄

Trg Ivana Pavla II. br. 5, 22000, Šibenik
CrkvaSamostaniNacionalni parkPoučna stazaŠetnicaVIdikovacRijekeJezeraŠetanjeKupanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Otiđi na turu Oziđane pećine, po nama jedne od najljepših staza u Hrvatskoj
  • Posjeti Manastir Krka, jedan od najstarijih manastira u Hrvatskoj
  • Slikaj se pored lukova Burnuma