DEV

Pješačke staze Značajnog krajobraza Baraćeve špilje

Uživaj u predivnoj prirodi Značajnog krajobrazu Baraćeve špilje
Rakovica
1 / 10
Šetanje

Opis

Za Baraćeve špilje sigurno već znaš, a znaš li da ovim Značajnim krajobrazom možeš prošetati i trima pješačkim stazama nazvanim po velikim zvijerima koje na ovom prostoru obitavaju?

Značajni krajobraz Baraćeve špilje nalazi se u općini Rakovica, na pola puta između Plitvičkih jezera i Rastoka. Više o Baraćevim špiljama pročitaj OVDJE!

Pješačke staze 🚶🏼‍♀️ 🚶🏼

  • Medvjeđa (duga 7,5km)
  • Risja (duga 3,1 km)
  • Vučja (duga 1,2 km)

🐺Vučja staza idealna je za šetače početnike, a za obilazak ti je potrebno oko dvadesetak do tridesetak minuta. Ova staza vrlo je zgodna i za kraću šetnju! Kako znaš da si na pravom putu? Samo prati narančastu markaciju na stablima u obliku vučje šape!

🐆Risja staza idealna je za ugodnu obiteljsku šetnju, a trebat će ti oko sat do sat i pol da ju obiđeš! Kako znaš da si na pravom putu? Samo prati modru markaciju na stablima!

🐻Medvjeđa staza je za one koji su željni izazova! Jako ti fali boravak u prirodi i želiš iskoristiti oko tri do četiri sata za šetnju? Onda odaberi "Medvjeđu stazu"! Ova staza krije najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. 😍 Prilikom šetnje medvjeđom stazom prati crvenu markaciju na stablima u obliku medvjeđe šape i onda znaš da si na pravom putu!

Što ćeš vidjeti ako se odlučiš na šetnju ovim stazama?

Osim predivne šume, ovisno o stazi, vidjet ćeš mnoge posebnosti krša: ponikve, kamenice, izvore, potoke, ponore i ulaze u špilje. Osim toga, proći ćeš i pokraj obraslih ruševina koje će te podsjetiti na neka prošla vremena kad je ovo područje bilo naseljeno, a šuma oko tebe je bila livada. Najbolje da zasad baciš pogled na fotke, a onda i uživo provjeriš o čemu pričamo! 😍

Gdje započeti?

Izletište je „meeting point“ kako za posjet špilji tako i za kretanje na pješačke staze. S kavom u ruci ☕️, uz potok, tu možeš uživati čak i ako ne želiš šetati ili posjetiti špilju (tamo se nalazi badminton teren s opremom, teren za mali nogomet, a za najmlađe i dječje igralište).

Start se nalazi desno od kioska, među smrekama. 🌿 Niti jedna staza nije prezahtjevna, osim možda kad padne kiša ili snijeg, ali ako voliš boraviti u prirodi, za savladavanje tog problema trebat će ti samo dobre gojzerice i eventualno štapovi.

Kako doći do tamo? 🚗

Iz Zagreba si tu za manje od 2 h (130 km), a samo malo duži put je iz Zadra (150 km) ili Rijeke (170 km). Kad dođeš u Rakovicu, u centru skreni lijevo ako dolaziš iz smjera Zagreba, odnosno desno ako dolaziš iz smjera Zadra i prati znakove za Baraćeve špilje.

KORISNE INFORMACIJE:

  • Prije polaska informiraj se o vremenskim uvjetima
  • Izaberi stazu sukladno svojoj fizičkoj pripremljenosti
  • Ponesi adekvatnu obuću, odjeću i vodu!
  • U nekim dijelovima šume nema signala
  • U šumu nemoj ići bez pratnje ( sa sobom povedi bar još jednu osobu)
  • U šumi borave divlje životinje
  • Još korisnih informacija pronađi na dnu stranice pješačkih staza Baraćeve špilje

UPOZNAJ LIKU I GORSKI KOTAR

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj