DEV

Planinarenje - Premužićeva staza i NP Sjeverni Velebit - 24.10. (200 kn)

Planinarska avantura na Velebitu
Sjeverni Velebit
1 / 4
Nacionalni parkPlanineŠetnica

Opis

Vikendi su rezervirani za izlete! Zato 24. listopada kreni na svoju planinarsku avanturu po Premužićevoj stazi i NP Sjeverni Velebit! 😄

Ovo je jedan od najljepših planinarskih izleta, planinarska ruta je umjereno zahtjevna i pružit će ti jedinstven doživljaj.

Premužićeva staza je nazvana po njenom graditelju, inženjeru Anti Premužiću, a građena je od 1930. do 1933. godine te je njena ukupna dužina 57 kilometara. Sama dionica je jedna od najljepših, a duga je 15 kilometara. Hodat ćeš oko 5, 6 sati. Možda ti se čini puno, no uživanje u predivnoj prirodi i svježem zraku je sigurno vrijedno toga. 🗻 Ova se staza smatra biserom graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj, sve zbog kvalitetne gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš.

Obići ćeš cijelu dionicu Zavižan – Rossijeva koliba – Alan

Na novu planinarsku avanturu krećeš iz Zagreba u 06:30 sati s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva. Ideš autocestom, a kod Otočca ju napuštaš i nastavljaš u smjeru Kutareva, Krasnog i Zavižana. Kada dođeš na Zavižan slijedi šetnja najljepšom dionicom Premužićeve staze koja kreće od botaničkog vrta Zavižan preko Rossijeve kolibe do planinarskog doma Alan. Staza prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita preko brojnih serpentina, tunela i mostića, a proći ćeš kroz divlji i nedostupan velebitski krš.

Visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njenoj dužini je ukupno 700 metara. Ono što će te oduševiti i ostaviti bez daha je spektakularan pogled na more i otoke Kvarnerskog zaljeva. 😍 Nakon otprilike dva i pol sata hodanja doći ćeš do Rossijeve kolibe. To je planinarsko sklonište s krasnim pogledom na otok Rab, a nazvano je po Ljudevitu Rossiju, strastvenom planinaru i istraživaču velebitske flore.

Nakon odmora i osvježenja nastavljaš planinariti prema Alanu. Po dolasku u planinarski dom, što je otprilike još dva i pol sata hodanja, imaš slobodno vrijeme za odmor, a u međuvremenu možeš nešto i pojesti. Tvoja planinarska avantura tu završava i u kasnim večernjim satima se vraćaš u Zagreb.

Svježi zrak, priroda i aktivnost uvijek dobro dođu, a ova planinarska ruta će ti postati jedna od omiljenih. Uživaj u šetnji i prekrasnom krajoliku Sjevernog Velebita. 😁

Cijena

200 kuna po osobi

Cijena uključuje:

  • Prijevoz turističkim autobusom prema programu
  • Voditelja putovanja
  • Razgledavanja prema programu
  • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

Cijena ne uključuje:

  • Ulaznice i osobna potrošnja
  • Osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo)
Nacionalni parkPlanineŠetnicaPlaninarenje