DEV

Poučna staza Terezijana

Prošetaj se velebitskom stazom uz panoramske poglede na Jadransko more
Baške Oštarije, 53288, Karlobag
1 / 3
Park PrirodeŠetnicaPoučna staza

Opis

Park prirode Velebit ⛰️ pun je idealnih mjesta za izlet. Kako ti ovo ne bi bio još samo jedan izlet u nizu, cesta Terezijana spaja povijest, prirodu i učenje u jedno. Ne samo da će ti pluća udahnuti svježi velebitski zrak već ćeš i zagrijati mozak 🧠 upijajući nove činjenice o ovoj poučnoj stazi!

Kako je nastala?

Ova cesta je jedna od najvažnijih izgrađenih kroz Liku i velebitske perivoje radi odvijanja trgovinskog prometa🛒 između unutrašnjosti i priobalja. Sagrađena je 1786. godine radi boljeg povezivanja tadašnjeg pukovnijskog središta Gospić sa slobodnom lukom Karlobag i radi zamjene već izgrađene Karolinske ceste kojom se teško putovalo zbog njenih oštrih zavoja i strmih dijelova.🌄 Tadašnji austrijski car Josip II.👑 izdao je nalog za izgradnju nove i modernije ceste, a ime je dobila po njegovoj majci- Mariji Tereziji. Gradnju ceste pratio je graničarski časnik Filip Vukasović koji je izgradio i Lujzijansku cestu Karlovac - Rijeka.

Kako do ceste Terezijana?

Ako se želiš opustiti i prošetati malim skrovitim kutcima Velebita, preporučamo ti da se javiš Parku prirode Velebit koji je i uredio Terezijanu kao poučnu stazu.📖 Oni će ti ispričati velebnu priču diva Velebita,👹 kao i priču o izgradnji ceste. Sigurno će ti biti zanimljive anegdote ponosnog ličkog življa i stare legende koje se prenose s koljena na koljeno. Staza ima puno uspona i padova, a tura traje oko 2.5 do 3 sata. Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama i spušta se do sela Konjsko (655 m/n.m.) u dužini od 3 km. 🧗 Ako nemaš vremena ili kondicije, postoji i kraća tura od cca. 1.5 sat. Ona ide Terezijanom trećinu puta, a onda se penje na vrh Debela kosa (972. m.n.m.). Uspon nije zahtjevan, tako da se ne moraš brinuti ako ponekad pojedeš koju vrećicu čipsa više.💪 Nakon kraće šetnje Debelom kosom, moći ćeš uživati u prekrasnim vidicima na Jadransko mora i otok Pag.

Planinarenje se uvijek isplati, zar ne? 😍

📷 Fotografije: Javna ustanova PP Velebit

ISTRAŽI PP VELEBIT! 🏞️

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Park PrirodeŠetnicaPoučna stazaVIdikovacŠetanjePlaninarenjeTrčanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Šetaj uz predivne panoramske poglede na Jadransko more
  • Poslušaj legende i anegdote iz života ponosnih Ličana
  • Uživaj u ličkom zelenilu i prirodi