DEV

Punat i Košljun

Posjeti Košljun na Krku - mali otok s velikom dušom
Pod topol 2, 51521, Punat
1 / 5
MuzejiSpomenikCrkva

Opis

Trebaš ideju za izlet na magičan otok?

Upoznaj mali otočić unutar Kvarnera - Košljun - šumski rezervat i spomenik kulture. Iz Punta do Košljuna možeš doći taxi brodom ili autentičnom barkarijolom u kojoj ćeš osjetiti duh prošlog vremena dok uživaš u posebnoj vožnji koju bi bilo šteta propustiti jer pruža jedinstven doživljaj. 😍 Tvoj će pas također moći udisati mirise kvarnerskog mora, jer je brod, ali i cijeli otok dog friendly! Vožnja je, prema komentarima i objavama u grupi Travel Advisora vrlo ugodna i traje cca. 12 minuta- s ukrcajem i iskrcajem.

A kad dođeš na Košljun, dobro udahni, pogledaj oko sebe i mislit ćeš da si u raju! Na ovom otočiću naći ćeš preko 540 vrsta biljaka i gljiva, šumu hrasta crnike i Križni put u debeloj hladovini. Idealno za šetnju i bicikliranje čak i u ljetnim mjesecima, zar ne? 😉

Istraži vrlo zanimlju crkvu, samostan, muzej, zbirke i povijest otoka. Znaš li za višetisućljetnu priču o nastanku Košljuna? Priča govori da su nekad davno dvojica braće, od kojih je jedan bio slijep, imali današnju Puntarsku dragu kao imanje i polje na kojem su uzgajali žito. Kako je to inače u povijesti i bilo, zdravi brat je prevario ovog drugog pa je Bog pustio more na dio polja kojeg je obrađivao zdravi brat. Od kopna koje je ostalo nastao je Košljun. Bila priča istinita ili ne, pod morem se i dan-danas mogu naći suhozidi nepoznate starosti.

Nauči još priča o Košljunu i Krku koje će ti ispričati arheološki, sakralni, etnografski i prirodoslovni muzeji u kojima se čuvaju bogate zbirke. Nemoj da kasnije moraš reći "Žao mi je što nisam vidjela biblioteku s preko 30.000 😍 knjiga i dokumenata."! Lani je žao, ali sigurni smo da će opet posjetiti ovaj mali raj na zemlji.

Košljunu se turisti dolaze diviti već više od 200 godina. Nije ni čudo da domaćini imaju običaj reći “doći u Punat i otok Krk i ne posjetiti otočić Košljun je kao biti u Rimu, a ne vidjeti papu i Vatikan”. 😅

Kad smo kod crkve i putovanja, moraš upoznati jednog od četiri franjevca na otoku, fra Klemensa koji kaže da putuje svijetom gledajući fotke na internetu. Nama je to nezamislivo, a tebi?

Kao dio tvog izleta na Košljun, krenut ćeš i vratit ćeš se s otoka Krka. Nemoj samo proći kroz mjesto Punat, odmori se na Krku i udahni svježeg zraka. Utaži glad za kulturom u galeriji Toš i upoznaj lokalna djela. A kada nastupi fizička glad, osladi se u konobi Sidro gdje je hrana "za prste polizat'".

Više si sportski tip? Od Tri križi popni se do najviših vrhova otoka Krka - Veli vrh (548 mnv) i Obzova (569 mnv). Trebat će ti par sati hoda, čvrste cipele, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, par litara vode i avanturistički duh. Na ovoj strani Krka bicikliraj na MTB ili cestovnoj biciklističkoj stazi Punat-Krk-Malinska i nazad.

Punat i Košljun zvuči dobro kao ne jedna, nego dvije ideje za izlet 😃 ..ili više kao #kamozavikend?

MuzejiSpomenikCrkvaSamostaniPlanineMoreŠetnicaBrodBicikliranjeŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Upoznaj pastirske staze iznad Punta i otkrij predivan pogled
  • Posjeti franjevačku biblioteku s preko 30 000 knjiga 📖
  • Udahni najsvježijji zrak u šumskom rezervatu