DEV

Sanatorij Brestovac

Ljepotica na Medvednici koju je sagradila ljubav
45°53'24.3"N 15°57'09.0"E, 10000
1 / 6
ObilazakUrbano istraživanjeŠetnica

Opis

Voliš urbano istraživanje i prirodu? Onda je ovo mjesto za tebe! 😄

Sanatorij Brestovac izgrađen je početkom 20. stoljeća kada je, zbog slabih higijenskih standarda na području Hrvatske, smrtnost od tuberkoloze bila vrlo visoka. Borba s tom opakom bolešću je iznjedrila ovim specijaliziranim lječilištem koje je izgrađeno uz pomoć cijelog grada.

Zemlju na Medvednici darovao je gospodarstvenik, pravnik i političar Miroslav Kulmer, a novac je prikupljen tijekom raznih priredbi, lutrija i aukcija.

Međutim, priča o Brestovcu nije samo klasična priča o izgradnji bolnice jer se u njezinom teatru krije jedna od najljepših i najtragičnijih ljubavnih priča. Gradnju sanatorija inicirao je predvodnik hrvatske moderne i urednik časopisa Obzor Milivoj Dežman. Zašto? Zbog velike ljubavi prema zagrebačkoj glumici Ljerki pl. Šram koja je bolovala od tuberkoloze.

Poznata glumica slomila mu je srce kada se odlučila udati za Aleksandra Isakovića, predsjednika Prve hrvatske štedionice. No, Dežman je nekako uvijek predosjećao da će mu se Ljerka vratiti. To se, za divno čudo, i dogodilo nakon što je njen suprug (optužen za pronevjeru novca) netragom nestao. Glumica tada ostaje sama s njihovim sinom, a Dežman ih kavalirski prihvaća i započinju zajednički život neokrunjen brakom.

Kraj toj priči dolazi kada se Ljerka ozbiljno razboljela, a prema priči i izdahnula u Brestovcu na Dežmanovim rukama. 💔

Ta divna ljubavna priča i zajednički napori građana su znatno smanjili stopu smrtnosti od tuberkolozu. U svojim najboljim danima, Brestovac je bio najbolje lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, a imao je i knjižnicu, kino i gospodarske objekte.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Brestovac je radio još neko vrijeme, no napredak u zdravstvenom sustavu i cjepivo protiv tuberkoloze učinili su ovakve ustanove nepotrebnim. Sanatorij je na koncu zatvoren 1968. i od tada polako propada.

Ipak nije sve tako sivo. 😉 Novi život su mu donijeli urbani istraživači koji obožavaju posjećivati ovu nerealnu građevinu usred idilične šume. Svoje aktivnosti ovdje provode i zaljubljenici u paintball jer Brestovac, zbog svog postapokaliptičnog izgleda, čini savršenu kulisu za njihove aktivnosti.

Povedi ekipu, obitelj ili voljenu osobu i provedite zajednički dan blizu, ali dovoljno daleko od grada. Uživaj u prirodi, miru, tišini i svježem zraku. 💚

45°53'24.3"N 15°57'09.0"E, 10000
ObilazakUrbano istraživanjeŠetnicaVIdikovacPaintballŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti mjesto jedne od najljepših i najtragičnijih ljubavnih priča 💔
  • Uživaj u prirodi koja okružuje sanatorij
  • Udalji se na jedan dan od grada i buke s ekipom, obitelji ili voljenom osobom