DEV

Spomen dom Ante Starčević

Rodna kuća Oca Domovine dr. Ante Starčevića
Kaniška 17, 53000, Gospić
1 / 5
MuzejiSpomenikŠetnica

Opis

Nedaleko od Gospića, na samo 4 kilometra udaljenosti nalazi se selo Veliki Žitnik. Možda ne znaš, ali upravo je to malo ličko mjesto rodni kraj velikog hrvatskog povjesničara dr. Ante Starčevića. Upravo ćeš tamo pronaći Spomen dom dr. Ante Starčevića u kojem možeš oživjeti njegov lik. Naučit ćeš nešto novo o čovjeku kojeg mnogi nazivaju Ocem Domovine, a bio je pravnik i narodni zastupnik te je veličao hrvatsku povijest i kulturu.

Spomen dom

Spomen dom dr. Ante Starčević izgrađen je davne 1998. godine. Otvoren je povodom 175. godišnjice njegovog rođenja. Nakon malo preinaka, u studenom 2014., ova memorijalna kuća je postala multimedijski centar za sve one koje je Starčević inspirirao svojim mislima i djelima - učenici, studenti te svi zaljubljenici u prirodu i slikoviti ambijent tradicionalnog ličkog sela.

Saznaj i nešto novo uz razne edukativne sadržaje, a posebno kroz dokumentarni film Prošlost u sadašnjosti: Ante Starčević autora Vladimira Fučijaša u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Uz to, u ovoj kućici ćeš vidjeti i izložbeni postav posvećen životu i djelu dr. Ante Starčevića. Svoje doživljaje slobodno upiši u Spomen knjigu. 😉

Multimedijski centar

Svakako dođi odati počast dr. Anti Starčeviću, ali ovaj multimedijski centar je zamišljen i kao mjesto okupljanja zainteresiranih za različite ideje i kulturne projekte. Jedinstveni prostor i dvoranu je moguće iznajmiti. Opremljena je audio-vizualnom tehnologijom, ima kapacitet za 60 osoba i lako se prilagođava potrebama posjetitelja. Mogu se organizirati sve vrste konferencija, prezentacija, poslovnih sastanaka, seminara i edukacija.

Makar Hrvatska bila samo uru dugačka i uru široka, makar u njoj bilo samo pet Hrvata, neka ih je pet al’ neka su slobodni i sretni. - Dr. Ante Starčević. S ovom izrekom Oca Domovine završavamo s otkrivanjem o kakvom se čovjeku radilo. Sigurno želiš saznati još više, a zato #putujlokalno i pravac Veliki Žitnik! 😄

Kaniška 17, 53000, Gospić
Prema najavi
MuzejiSpomenikŠetnicaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Pogledaj dokumentarac o životu Oca Domovine 🎥
  • Upiši svoje dojmove u Spomen knjigu ✍🏼
  • Organiziraj konferenciju, sastanak ili edukacije u jedinstvenoj dvorani