DEV

Tvrđava Sisak

Utvrda u kojoj se odvijala jedna od najvažnijih borbi u europskoj povijesti
Obala Tome Bakača Erdoedyja 58, 44000, Sisak
1 / 5
ManifestacijeObilazakUtvrda

Opis

Stari grad Sisak je tvrđava iz 16. stoljeća pod kojom se odigrala jedna od najbitnijih bitki u europskoj povijesti. Riječ je, naravno, o Bitki kod Siska. Dogodila se 22. lipnja 1593. godine i zahvaljujući njoj se odbio prodor Osmanlija u Europu. Danas je utvrda obnovljena i predstavlja spomenik nulte kategorije, kulturno dobro nacionalnog značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Osmanlijama. Nalazi se u blizini ušća rijeke Kupe u Savu i velikim je dijelom prirodno zaštićena vodenim tokovima.

Od Starog grada do centra Siska cestovno je udaljena oko dva kilometra te oko kilometar i pol šetnicom. Prostorije sisačkoga Starog grada u novije vrijeme služe za smještaj muzejske građe Gradskog muzeja Sisak u kojem se nalazi dio zbirki i odjela koje Muzej posjeduje: arheološki, etnografski, kulturno-povijesni, numizmatički i galerijski.

Utvrda Stari grad

Utvrda je godinama branila grad i odolijevala brojnim Turskim napadima. Građena je u razdoblju od 1544. do 1550. godine, a financirana je od strane Zagrebačkog kaptola. Svoj renesansni izgled zahvaljuje graditeljima koji su došli s prostora sjeverne Italije koje je bilo ishodište renesansne umjetnosti. Zanimljivo je kako je utvrda građena od cigle i kamena koji su se vadili iz ostataka nekadašnjeg rimskog grada Siscije.

Uzvodno od utvrde bio je prokopan kanal između dvije rijeke, tako da se utvrda nalazila na teško osvojivom otoku. Branitelji su unutar utvrde bili zaštićeni debelim zidovima i imali su pitku vodu što se pokazalo od velike važnosti za vrijeme tri velike bitke s Turcima 1591., 1592. i 1593. godine.

Najpoznatija bitka odvila se 22. lipnja 1593. godine, kada je jaku tursku vojsku predvođenu bosanskim pašom Hasan – pašom Predojevićem, pobijedila vojska predvođena hrvatskim banom Tomom Bakačem Erdödyjem. To je bila velika pobjeda hrvatske vojske koja je na taj način zaustavila turske prodore prema ostatku Hrvatske i prema Srednjoj Europi. Veliki trijumf kršćanske vojske u obrani Siska odjeknuo je diljem Europe tako da Sisak postaje "antemurale Sisciense". Nakon te pobjede započeo je stogodišnji rat za oslobođenje hrvatskog kraljevstva od Turaka koji će završiti mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. godine.

Bojevi za Sisak

Bojevi za Sisak su povijesna i turistička manifestacija te prikazuje način života u kasnom srednjem i ranom novom vijeku. Promiče i povijesnu baštinu grada Siska i događanja iz 1593. godine, kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Dodatna zanimljivost ove manifestacije je održavanje u autentičnom prostoru – utvrdi Stari grad, kulturnom dobru od nacionalnog značaja u kojemu se dogodio važan trenutak hrvatske povijesti.

Kroz zanimljiv prikaz ove povijesne bitke, posjetitelji mogu zakoračiti u vremena viteških borbi, mačevanja, vojnih tabora, borbi za naklonost dame, opsada, ratovanja, lakrdijaša… Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo načinjena je ručno te je vjerna kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.

U utvrdi je i dio zbirke Gradskog muzeja, u kojemu možeš razgledati stalni postav. On prikazuje predmete pronađene iskapanjem i arheološkim istraživanjima, ali i veliku maketu koja prikazuje bitku kod Siska.

Cijena ulaznice u muzej za odrasle je 10 kuna, dok učenici i studenti plaćaju 7 kuna.

Obala Tome Bakača Erdoedyja 58, 44000, Sisak
ManifestacijeObilazakUtvrdaStari grad