DEV

Vojne instalacije Vis

Otiđi na turu starih vojnih instalacija otoka Visa
Otok Vis, 21480, Otok Vis
1 / 10
ObilazakZnamenitostiMore

Opis

Želiš upoznati izolirano mjesto nekadašnje vojske i to na otoku?

Otok Vis, od kopna najudaljeniji naseljeni otok uvijek je imao velik strateški značaj. Sredinom 20. stoljeća gradile su se vojne instalacije po cijelom otoku. Što je s njima danas? Otkrij na otoku! Iako su napuštene, ove vojne instalacije moraš posjetiti!

Pod Titovim nadzorom za vrijeme Drugog svjetskog rata počelo je uspostavljanje nove vojne utvrde po otoku. Nakon rata, otok je službeno pripao Jugoslaviji što je Broz iskoristio i pretvorio otok u središnju pomorsku bazu. S time započinje era izgradnje novih vojnih objekata. Oduševit će te impozantni betonski dokovi za podmornice izgrađeni u strmim otočnim stijenama s dugačkim tunelima koji se protežu u unutrašnjost otoka. Upravo tamo, u brdovitim djelovima otoka, istraži bunkerere i tunele. Kako nam je Adriana, članica grupe Savjetnik za putovanja rekla, ima tu puno bunkera i spilja, a unutrašnjost otoka mora je lijepa za se provozati. 😍

Nakon hrvatske nezavisnosti, instalacije su izgubile svoj značaj i postale su samo znamenitost. Neke od struktura prenamijenjene su za civilne potrebe, dok su ostale jednostavno ostale prazne. Iako su relativno u dobrom stanju, bolje je pripaziti i u oprezu istražiti ruševine (posjet je na vlastitu odgovornost). S više sigurnosti možeš posjetiti obnovljene djelove! Posjeti kulturni centar „Ivan Vitić” u Komiži, bivši dom JNA ili vinske podrume na mjestu bivše podzmne električne centrale.

Danas je Vis tipičan uspavani dalmatinski otočić gdje moraš upoznati priču vojnih, betonskih grdosija. Upoznaj Vis, #upoznajhrvatsku, #upoznajlokalno!

Zahvaljujemo našem Vedranu Karuzi iz grupe Savjetnik za putovanja na super fotkama!

Otok Vis, 21480, Otok Vis
ObilazakZnamenitostiMoreŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti top restoran Fort George
  • Otkrij kulturni centar na mjestu bivšeg vojnog doma
  • Zavuci se u skrivene bunkere i tunele