DEV

Upoznaj baranjske gatore i surduke

Zmajevac za vinoljupce i one koji će to tek postati
Zmajevac, 31307, Zmajevac
1 / 5
AgroturizamKušaonicaVinske ceste

Opis

Možda ti na prvu riječi "surduk" i "gator" ne znače ništa, ali dopusti da ti objasnimo zašto želiš znati njihovo značenje (naravno da ima veze s vinom)! 🍷

Svaki Baranjac i svaka osoba koja je barem jednom bila u Baranji sigurno će ti reći da posjet Baranji ne može proći bez obilaska surduka i gatora. A njihova priča bi zasigurno započela oko tzv. ''baranjske planine'' iliti Banovog brda. Brdo su u početku stari Rimljani prozvali Zlatnim brdom, odnosno Mons Aureus, a potom mu habsburški dvor daje naziv Goldberg. Već je tu vidljiv pravi vinski doživljaj koji te očekuje u Baranji. Osim toga, Baranja dolazi od mađarskih riječi bor – vino i anya – majka.

E, tu sad dolazimo do naših pojmova s početka teksta. Brojni vinski podrumi, tzv. gatori čuvaju svjetski nagrađivana vina, ali i dokazuju činjenicu da je Baranja zaista majka vina- U to se možeš i sam uvjeriti. 😉 Poseban doživljaj ispijanja vina u ovim jedinstvenima objektima u svijetu, zasigurno će ti zauvijek ostati sjećanju.

Surduci su putevi i ulice usječeni u brdo. Neki su nastali kao prirodne vododerine, a neki ljudskom rukom. Najpoznatiji surduci nalaze se u malom selu Zmajevac, naširoko poznatoj vinskoj meki. Zato ne čudi da upravo Zmajevački surduci skrivaju brojne gatore. U obilazak gatora i surduka možeš se uputiti pješice ili biciklom. 🚴🏼‍♀️ Danas se u gatorima, osim naravno vina, mogu pronaći i restorani, pa čak i smještaj koji nude jedinstven doživljaj. Najbolje je da sam otkriješ zašto su danas prava turistička atrakcija.

Sada kada je jasno o čemu se radi vjerujemo da te ne trebamo dugo nagovarati na izlet u Baranju. 😄 Vino i dobar provod su dovoljno dobar znak da je vrijeme za posjet ovom predivnom dijelu Hrvatske.

AgroturizamKušaonicaVinske cesteKušanje vinaRestoran