DEV

Baraćeve špilje

Upoznaj nekadašnji dom špiljskog medvjeda
Nova Kršlja bb, 47245, Rakovica
1 / 10
ObilazakŠpiljaŠetanje

Opis

Želiš na jednodnevni izlet u Liku? 🤔

Onda je pravo vrijeme za posjet Baraćevim špiljama u općini Rakovica. Na samo dvadesetak minuta vožnje od Nacionalnog parka Plitvička jezera, a tridesetak minuta autom od Slunja i vodeničarskog naselja Rastoka, uživaj u prekrasnom krajoliku i doživi jedinstvenu ljepotu podzemlja. 😍

Ne moraš se najaviti za posjetu špilji, samo dođi i pričekaj da se okupi dovoljan broj ljudi za grupni obilazak. Ne brini, nećeš dugo čekati, svega dvadesetak minuta. 😉 Dok čekaš obilazak zabavi se i opusti na uređenom izletištu uz izvor gdje ćeš pronaći natkriveno odmorište, ležaljke, ljuljačke i dječje igralište.

Obilazak traje oko 60 minuta i moguće ga je organizirati na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Tamo te čeka vodič koji će te provesti kroz špilju i ispričati ono najzanimljivije o njoj. Sigurnost je na prvom mjestu, tako da ćeš pri ulasku u špilju dobiti zaštitnu kacigu za glavu. Vidjet ćeš nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska ogrlice iz srednjeg vijeka i brojne druge zanimljive stvari. 🐻 U jednom ćeš trenutku biti u apsolutnoj tišini i mraku kako bi doživljaj podzemlja zauvijek bio uz tebe.

Značajni krajobraz

Baraćeve se špilje prostiru kroz tri naselja: Nova Kršlja, Stara Kršlja i Grabovac Drežnički. U općini Rakovica, ove špilje predstavljaju prvo i trenutno jedino zaštićeno područje. Bogatstvo geospeleoloških, geomorfoloških, paleontoloških, bioloških i krajobraznih vrijednosti je posebna značajka špilje, a očuvanje krajobraza je jedan od najbitnijih ciljeva.

Na ovom području se nalaze raznoliki reljefni tipovi i oblici s prevladavajućim krškim reljefom. Vidjet ćeš speleološke objekte sa sigama, pleistocenskim fosilnim ostacima i endemskom špiljskom faunom te arheološkim nalazima. Uz to, cijelo područje uključuje i ugrožene tipove staništa te uz njih vezane ugrožene i strogo zaštićene vrste.

U špilji je tijekom cijele godine oko 9 stupnjeva celzijevih pa bi bilo dobro da sa sobom poneseš topliju odjeću i prikladnu obuću. Ne moraš se brinuti za svog kućnog ljubimca jer se na izletištu nalazi box/povez gdje ga možeš ostaviti na sigurnom i bezbrižno uživati u obilasku. 🐶

Kako doći?

Ako dolaziš iz smjera Zagreba, u centru Rakovice skreni lijevo i samo prati putokaze prema Baraćevim špiljama. Tamo si za otprilike 7km. Ako dolaziš iz smjera Plitvičkih jezera onda u Grabovcu skreni desno prema Irinovcu te prije dolaska u Drežnik Grad skreni lijevo prema Lipovači. Dalje slijedi putokaze i za desetak minuta si kod Baraćevih špilja.

Zaputi se u Baraćeve špilje, otkrij tajne koje skriva ovaj biser i uživaj u očuvanoj prirodi koja je jedan od najvećih resursa naše zemlje. 😄

ObilazakŠpiljaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti prvo i jedino zaštićeno područje u općini Rakovica
  • Doživi potpuni mrak i tišinu u špilji
  • Uživaj u toplim i hladnim napitcima na kiosku s ugostiteljskom ponudom ☕