DEV

Sisak - pješačka tura po centru

Obiđi centar grada na tri rijeke pješice
Rimska 13/a, 44000, Sisak
1 / 8
UtvrdaObilazakZnamenitosti

Opis

Želiš li istražiti grad na tri rijeke industrije, povijesti i umjetnosti?

Vlakom, busom ili autom odvezi se u povijesni vremeplov, uživaj u prirodnim ljepotama i upoznaj Sisak! Kad te nakon 50-ak kilometara od Zagreba dočekaju Kupa, Sava i Odra- na pravome si mjestu. Tako su davnih dana došli, možda ne istim putem, drevni Rimljani koji su iza sebe ostavili dio kulture koji se i sada osjeti. Ako voliš povijest, onda sigurno znaš i za bitku kod Siska? U 16. stoljeću ovaj je grad bio značajan, a to nas ne čudi pored takve tvrđave. 💪

Sisak ima povoljan prometni položaj, puno vrijednih ljudskih ruku, blizu je Zagreba i okružuju ga prirodna blaga. Što bi mogao biti rezultat takve kombinacije? Industrija, naravno! Bilo je tu od rakijske destilerije o prehrambenih proizvoda i rafinerije. Nekada je Sisak bio druga luka po pretovarenim količinama, a prevozilo se i na Biokovu. Nije riječ o parku prirode, već o brodu! Danas je on najstariji brod nekadašnjeg “Dunavskog Lloyda” gdje možeš upoznati sisačku riječnu tradiciju, od prapovijesnog do današnjeg doba. Nažalost, industrija ovog grada danas živi na staroj slavi, ali duh tog vremena i dalje se osjeti.

Rekli smo ti nešto malo o povijesti i industriji i siiiiiiigurno jedva čekaš čuti kako se umjetnost uklopila u sve to. Potrebne su samo dvije riječi: Holandska kuća. To je zgrada u samom centru grada u kojoj možeš uživati u interaktivnim multimedijalnim izložbama, dok se diviš arhitekturi flamanskih i nizozemskih obilježja. Kad si u Kući, pogledaj inovativna marketinška djela industrijskog giganta Petra Teslića, oduševi se zbirkom Kraker koju čine starinski gramofoni i radio prijemnici ili prošetaj Galerijom Striegl nazvanoj po sisačkom slikaru Slavi Strieglu. 👨🏼‍🎨

Pratiš li tok rijeke Kupe i ideš li niže niz Rimsku ulicu, doći ćeš do sisačke katedralne crkve Uzvišenja Sv. Križa koja je i danas važna lokacija kao što je to bila u rimsko doba. Odmah ispred katedrale, upoznaj stare Rimljane. Mislimo na rimske bedeme s kulom iz drugog stoljeća i rimsko skladište za žito iz četvrtog stoljeća. Taj fascinantni arheološki lokalitet “Siscia in situ” preživio je ratove, krize i sve burne događaje u povijesti.

Misliš li da Sisak nije grad ulične umjetnosti? Ponovno razmisli i posjeti Re:Think festival. Svake godine sisačke zgrade postaju prava umjetnička djela s muralima koje su izradili hrvatski, ali i strani umjetnici. Centar za stare fotografske procese nudi ti fotografije na staklu ili u printu koje su pravo umjetničko djelo. To jednostavno moraš vidjeti!! 🤩 U podrumu Malog Kaptola u Siscia Jazz Clubu, uživaju u jazzu i doživi umjetnost grada na tri rijeke!

UtvrdaObilazakZnamenitostiGradUrbano istraživanjeRijekeŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti Stari Grad Sisak- mjesto bitke kod Siska
  • Vozi se Kupom i doživi grad iz drukčije perspektive
  • Popij najbolju kavu na šetnici Slave Striegla