DEV

Dvorac Lukavec

Posjeti povijesni dvorac Nikole Zrinskog
Lužec ul. 7, 10412, Lukavec
1 / 2
ManifestacijeDvoracKapela

Opis

Tražiš inspiraciju za svoje književno djelo ili samo predivan turopoljski dvorac?

August Šenoa i Marija Jurić Zagorka našli su svoje nadahnuće, a Nikola Zrinski svoju oazu upravo u Turopolju. 😮 Dvorac Lukavec ugostio je brojne banske i kraljevske veleposlanike. Iako je davno napravljen kao crta obrane protiv Turaka, Turopoljci su doživjeli manje muka od njih nego od Zrinskih. 'Ko bi reko?! Nažalost, da stvar bude gora njihovi vojnici su im često pustošili i uništavali imanje te ostavljali seljake gole i bose.

Turopoljci su se redovito žalili kralju, ali on, od pustih "obveza", nije imao puno sluha za njih. Ipak, nakon što je popio kaficu i pojeo nešto da ne bude toliko gramziv je kralj Ferdinand I. konačno odlučio u korist Turopoljaca. Zrinski je morao predati dvorac i Turopoljce ostaviti na miru.

Nakon tragične povijesti, razrušen je iz "nepoznatih razloga", a borbeni Turopoljci ponovno su ga sagradili u 16. stoljeću- na drugoj lokaciji i od drveta.

U današnjem zidanom obliku dvorac je sagrađen u 18. stoljeću, i neko vrijeme nakon bio je glavno mjesto gdje su se držali kriminalci i ubojice svih sorti. U tadašnjem dvorcu, "coprnice" su bile osuđene na smrt i spaljivane na lomači. 🧙🏻‍♀️ Sve te priče spremljene su gdje drugo nego u Muzeju Turopolja, tadašnju Turopoljsku vijećnicu. Tamo se čuva arhiv Plemenite opčine turopoljske koji se prije čuvao u dvorani na prvom katu dvorca Lukavec.

Kada je najbolje posjetiti dvorac Lukavec? Krajem travnja, uoči dana sv. Jurja, dvorac obasja svjetlost velikog krijesa koji simbolički tjera zimu, a slavi nadolazeće proljeće. Ako preferiraš #zelenoljeto, krajem svibnja vidi koja je vibra na Perunfestu u povijesnom dvorcu. 😎

PS Julijana u grupi TravelAdvisora preporučuje ovu " jedinu obrambenu utvrdu u Turopolju sa zgodnim parkom okolo." Kako doći do tamo? Treba ti niti 10 minuta od zagrebačke obilaznice. Julijana savjetuje "izlaz Buzin smjer VG. Preporuka je da idete uz navigaciju do same utvrde jer nema smjerokaza prema utvrdi, a nema ni ljudi vani da koga pitate.".

ManifestacijeDvoracKapelaŠetnicaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Upoznaj bogatu povijest dvorca
  • Posjeti Muzej Turopolja
  • Potjeraj zimu i dočekaj proljeće uz vatru sv. Jurja