DEV

Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković

Otkrij zanimljiv svijet znanstvenika iz Dalja
Zlatka Takača 13, 31226, Dalj
1 / 6
MuzejiZnamenitostiŠetanje

Opis

Dođi u Dalj i saznaj sve o otkrićima i istraživačkom radu Slavonca koji je izračunao najtočniji kalendar! 👌🏻

Astrofizičar, astronom, geograf, otac tektonike ploča i znanstvenik Milutin Milanković zapisao je svoje prve bilješke i opažanja u selu pored Dunava. Njegov put tekao je usporedno s glavnom europskom ulicom- od Beča, do Budimpešte i sve do Beograda. Svoj zanimljiv pogled na svemir podijelio je s učenjacima iz cijelog svijeta, a mnogi od njih dolaze i danas upravo u Dalj. U kulturnom i znanstvenom centru, Milutinovoj obnovljenoj rodnoj kući, možeš pročitati sve o njegovom životu, ući u svemirsku sobu ili sjesti za radni stol na kojem su nastali svjetski poznati izračuni. Samo na milimetarskom papiru i pomoću abakusa, Milanković je izračunao najprecizniji kalendar na svijetu, koji zbog vjerskih i političkih razloga ipak nije prihvaćen.

Na ulazu u muzej, vidjet ćeš interaktivnu ploču za slijepe i slabovidne osobe. Na brajici, sa zvučnim i taktilnim efektima, upoznaj Milutinov život i turističko-geografska obilježja općine Erdut. Zakorači kulturnim i znanstvenim centrom i u samo nekoliko koraka uđi u nevjerojatan svijet astronomije, geologije i geografije. Nauči o položaju Zemlje, klimatskim promjenama, zemljotresima i o nepoznatoj strani svemira. Efekti, makete i projekcije na tebe će ostaviti dojam space shuttlea. To jednostavno moraš doživjeti!! 🤩

U predivno uređenom dvorištu s pogledom na Dunav, možeš istraživati zvijezde teleskopom i diviti se bogatstvu nebeske beskonačnosti! Uz prethodnu najavu, moguće je upoznati Milutinov život, otkriti nove zvijezde i tragati za tajnama galaksije.

Još je jedna stvar super! Ulaz je skroz besplatan, a svoj dolazak organiziraj s domaćinima.

MuzejiZnamenitostiŠetanje