DEV

Vukovarski vodotoranj

Ponosni simbol hrvatskog zajedništva koji će te oduševiti
Ul. bana Josipa Jelačića 3, 32000, Vukovar
1 / 8
Urbano istraživanjeZnamenitostiŠetanje

Opis

Simboli Vukovara su hrabri ljudi, bogata povijest i ponosni vodotoranj!

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, mnogi će doći u Vukovar. Posjeti ga i ti i očaraj se ljepotom ovog posebnog grada!

Povijest vodotornja

Šetajući Vukovarom sigurno ćeš doći na Trg Republike Hrvatske gdje se nalazio prvi vukovarski vodotoranj. Želiš li pronaći novoizgrađenog, 50 metara visokog diva, uputi se prema vukovarskom gradskom naselju Mitnici. Noviji vodotoranj izgrađen je 1968. godine, a u svojim počecima građanima je nudio restoran i kavanu s najljepšim pogledom s vidikovca tada jedne od najvećih građevina te vrste u Europi. 🤩 Većina pamti njegov tužni, izranjavani izgled. Tijekom ratnih 90-ih godina, Vodotoranj je bio oštećen s čak više od 600 projektila neprijateljskih granata. Vukovarski vodotoranj postao je simbolom stradanja i otpora grada tijekom rata, a ove je godine dobio izgled kakav zaslužuje.

Sadašnji izgled

Nakon više od tri godine restauracije, vukovarski simbol hrvatskog zajedništva obnovljen je od glave do pete, odnosno od vrha do podnožja. Staneš li pored vukovarskog hrabrog diva, za čiju obnovu su trebale tone materijala, osjetit ćeš strahopoštovanje ne samo prema vodotornju, već i prema gradu i njegovim ljudima koji su ga branili. ❤️

Obnovljeni Vodotoranj

Vodotoranj će ti, osim novog izgleda, ponuditi i predivni panoramski pogled. Do vidikovca možeš kreniti panoramskim dizalom s četiri stanice ili pješke ako si u super formi i zakoračiti više od 211 stepenica. 💪🏻 Mi ti predlažemo da kreneš na uspon stepenicama i memorijalnom stazom te tako doživi simbolični put hrvatskog uspona u borbi za neovisnost i slobodu. Multimedijalna staza vodi do vrha, a počinje u memorijalnoj sobi u kojoj ćeš se upoznati s vukovarskom poviješću. Na vrhu tornja nalaze se tribine, zaštitna ograda, dva dvogleda i osjećaj ponosa koji će te obuzeti. Pokraj hrvatske zastave na vrhu Vodotornja, utisnute su stope vukovarskih branitelja koji su poginuli postavljajući zastavu Hrvatske na vrh Vodotornja.

Trebaš znati...

Kao uspomenu na ovaj doživljaj koji ćeš pamtiti, posjeti suvenirnicu i kupi nešto za sebe i svoje najmilije. Ispred Vodotornja nalazi se uređeni parking, dječje igralište i caffe bar, a cijena ulaznica za ovu ponosnu znamenitost kreće se između 35 i 65 kn. Od 31.10.2020. produži do Mitnice gdje Vodotoranj možeš posjetiti svakim danom od 9 do 21 h.

Što još vidjeti u Vukovaru?

Kada se spustiš s Vodotornja, dođi do Dunava i uživaj u pogledu i razmišljanju sjedeći na tribinama amfiteatra. Šetnjom pored europske glavne ulice, rijeke Dunav, doći ćeš do centra gdje se nalaze mnogobrojne gradske znamenitosti. Osim Vodotornja, u Vukovaru posjeti i Dvorac Eltz, Gradski muzej, palaču Srijem i bolnicu koja duboko u sebi, čuva bol ratnih ozljeda.

Vukovar je predivan i zato možeš uživati u njemu cijeli vikend i upoznati ga iz druge perspektive.

Fotografije: TZG Vukovar, Miroslav Šlafhauzer (autor)

UPOZNAJ VUKOVAR

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Ul. bana Josipa Jelačića 3, 32000, Vukovar
Svaki dan 9-21h
Urbano istraživanjeZnamenitostiŠetanje